Mała restauracja to pomysł na biznes

Mała restauracja to pomysł na biznes

Stworzenie restauracji to pomysł na biznes. Co jest potrzebne na początek? Na pewno trzeba mieć:

* pewne zasoby finansowe

* plan działania

* lokalizację – najlepiej własny budynek, w którym będzie taka restauracja

* dobrego kucharza i zespół kelnerów, osoby na zmywak, osobę do sprzątania

Samodzielnie prowadzić restauracji nie sposób, zawsze potrzebna jest druga osoba, która pomoże rozwijać firmę. Zmiennik, kierownik czy menedżer – nazwa nie jest ważna, liczy się wsparcie.

Zarabianie jest ważne

Jeśli nie ma pieniędzy na uruchomienie restauracji to można otworzyć przyczepę z zapiekankami i hot-dogami lub kupić food trucka i z niego sprzedawać jedzenie przez siedem dni w tygodniu. Do takiego biznesu wystarczy wynająć jednego pracownika i pracować wspólnie z nim. Gdy biznes się rozwinie to przyda się drugi pracownik. Tak powinno się postępować, gdy pieniędzy jest mało i samodzielnie trzeba zadbać o taki biznes. Sprzedaż lodów w sezonie, zimnych napojów w lecie i gorących zimą pozwala nieźle zarobić. Mała gastronomia to dobry biznes, ale bardzo męczący. Jeśli właściciel musi pracować na zmianę z pracownikiem to będzie dla niego trudna sprawa. Niejedna osoba doceni porządny biznes w dobrej cenie, a posiłki oferowane w małej gastronomii nie są drogie, lecz dają możliwość nasycenia większych grup osób. Polacy doceniają takie zarabianie i zamierzają nadal je kontynuować lub traktować dodatkowo. Można spokojnie zarabiać podczas festynów i w ten sposób mieć food trucka wyłącznie na weekendy. Jest to niedrogie oraz racjonalne postępowanie. Jeśli potrzebne są większe pieniądze to trzeba działać przez siedem dni w tygodniu, odkładać i po kilku latach otworzyć własną restaurację. Ten biznes może dać niezłe pieniądze. Nie ma co do tego wątpliwości. Jeśli ktoś nie chce mieć baru czy pubu to wówczas ma szansę latami prowadzić małą gastronomię. Po pewnym czasie wystarczy, że wynajmie pracowników, a sam zajmie się dokumentami, podatkami oraz księgowością – w tak małym biznesie formalności są naprawdę ograniczone. I to jest rzecz na pewno bardzo ważna oraz istotna. Dla niejednej osoby można znaleźć ciekawe miejsce na biznes – duże miasto, kurort, małe miasteczko. Punkt gastronomiczny wszędzie jest w stanie zarobić jakieś pieniądze. Wystarczy zaplanować biznes, a pieniądze będą płynęły naprawdę szeroką strugą, szybko, bez zbędnego oczekiwania. Polacy doceniają taki biznes, ponieważ daje szybki dochód i nie wymaga dużych inwestycji, na co wiele osób nie jest gotowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.