Wiele osób, które są na diecie, odmawia sobie niektórych produktów spożywczych, z obawy o to, że negatywnie wpłyną one na proces odchudzania. Mowa tu w szczególności o tłuszczach, które według obiegowej opinii powinny być całkowicie zakazane na diecie, jeśli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Co ciekawe nie do końca tak jest i, aby schudnąć, warto jeść tłuszcze – jednak tylko te zdrowe. Jakie produkty można jeszcze jeść, aby schudnąć i czego lepiej jest unikać? Podpowiadamy.
Białko w diecie
Białko to makroskładnik, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie, jeśli chcemy stracić nadprogramowe kilogramy. Ma ono złożoną budowę, przez co jest długo trawione. Im dłużej żywność jest rozkładana, tym wolniej opuszcza żołądek i daje uczucie sytości po posiłku nawet na kilka godzin. Co więcej, po zjedzeniu produktów bogatych w białko zwiększają się wydatki energetyczne organizmu, które są potrzebne na trawienie – w związku z tym procesy metaboliczne zachodzą szybciej.
Nasz organizm musi zużyć więcej kalorii na strawienie pokarmów białkowych niż pokarmów węglowodanowych i tłuszczu. Do produktów, które można spożywać na diecie, można zaliczyć m.in.: chude mięso z kurczaka i indyka oraz chudą wieprzowinę. Do tego w zdrowej diecie nie powinno zabraknąć białka z ryb, jajek, twarogu i jogurtów.
Suplementy odchudzające
Leki na odchudzanie i suplementy na odchudzanie mogą przyśpieszyć proces utraty zbędnych kilogramów i są łatwo dostępne. Tabletki na odchudzanie, o których można przeczytać na stronie https://dietetyk.edu.pl/, są dobrym uzupełnieniem zdrowej diety oraz aktywności fizycznej. Zanim jednak wybierzesz preparat dla siebie, dokładnie przeanalizuj jego skład. Powinien być w 100% naturalny – lepiej jest unikać specyfików niewiadomego pochodzenia. Suplementy diety są dostępne w aptekach, drogeriach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w supermarketach – można je spożywać na diecie odchudzającej. Część z nich może mieć działanie hamujące apetyt, co niewątpliwie przyda się na diecie.
Warzywa i owoce
Podstawą zdrowej diety powinny być warzywa i owoce – z naciskiem na to, że to warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku. Dużą zaletą warzyw jest to, że przy stosunkowo dużej objętości mają one mało kalorii. Jedząc je, wypełniamy swój żołądek, czujemy się syci, ale mimo wszystko nie spożywamy dużej ilości kalorii. W zasadzie można je jeść bez ograniczeń. Jeśli chodzi o owoce, to w ich przypadku należy być bardziej ostrożnym. Mimo że mają wiele i witamin i składników mineralnych to znajdują się w nich też cukry. Z tego względu lepiej jest zrezygnować z jedzenia owoców pod wieczór i powinny one stanowić niewielką przekąskę między posiłkami.