Ciastka, cukierki, czekolady, desery. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez przerwy na aromatyczną kawę czy herbatę, zagryzaną kawałkiem kruchego ciasteczka czy pysznej czekolady. Czy osoby chore na cukrzycę, u których wyrównany poziom cukru jest niezwykle istotny, skazane są na całkowite zrezygnowanie z małych przyjemności? Oczywiście, że nie! Przepisem na słodkie życie bez cukru mogą okazać się słodycze bez cukru, stworzone specjalnie z myślą o diabetykach.
Cukierki
Kolorowe, owocowe, orzeźwiające, pieszczące słodyczą podniebienie małe przyjemności. Cukierki to przysmak, bez którego ciężko wyobrazić sobie dzieciństwo, nierzadko lądują też na służbowym biurku czy w domowym salonie jako podręczny poczęstunek dla domowników i gości. Cukierki dla diabetyków nie różnią się smakiem od tradycyjnych łakoci. Dostępne są w wielu smakach, zarówno owocowych i orzeźwiających, jak i deserowych, karmelowych czy czekoladowych. Dzięki zamiennikom cukru zastosowanym do ich produkcji mogą cieszyć diabetyka smakiem, jednocześnie nie wpływając znacząco na poziom jego glikemii. W ofertach sklepów dla cukrzyków dostępne są również cukierki lecznicze na gardło, na wyciszenie i ukojenie nerwów z wyciągiem z melisy czy wzbogacone w korzystne dla zdrowia witaminy.
Ciastka
Dzień bez kawy i ciacha jest dniem straconym. Diabetycy lubujący się w różnego rodzaju ciasteczkach również mogą wybierać spośród wielu różnych wersji tego typu łakoci. Od tradycyjnych, kruchych ciastek z kawałkami owoców czy czekolady, przez wersje bezglutenowe, po aromatyczne ciastka korzenne, gryczane, wafelki i wiele, wiele innych. Ilość dostępnych rodzajów i smaków ciastek dla cukrzyków jest spora, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie.
Czekolada
Aromatyczna, rozpływająca się w ustach czekolada to również nieodłączny element popołudniowej kawy wielu cukrzycowych smakoszy. Dzięki czekoladzie bez cukru, mogą oni cieszyć się jej smakiem bez obaw o nagłe wzrosty glikemii. W ofercie sklepów dla diabetyków znaleźć można niemal każdy rodzaj tej słodyczy, a zatem nie tylko popularna wśród cukrzyków czekolada gorzka, ale także mleczna, a nawet biała. Do ich produkcji stosowane są różne zamienniki cukru, takie jak stewia czy ksylitol, a dla wielbicieli połączenia różnych smaków dostępne są czekolady nadziewane owocami, kawałkami orzechów czy płatkami kokosa.
Napoje
Słodkie napoje bez cukru nie należą do rewolucyjnych nowości na polskim rynku. W każdym sklepie spożywczym znajdziemy napoje typu ,,light”, ,,zero”, ,,no-sugar” itp. Należy jednak pamiętać, że w wielu spośród nich znaleźć można substancje słodzące takie jak aspartam (E-951) czy cyklaminiany (E-952), które mimo braku wpływu na poziom cukru nie są dobre dla naszego organizmu, a w zbyt dużych ilościach mogą powodować problemy z utratą wagi czy biegunki. Alternatywą, zarówno dla sztucznych słodzików oraz cukru, są naturalne substancje słodzące, takie jak stewia, ksylitol, maltitol, erytrytol i wiele innych. W napojach dla diabetyków stosowane są właśnie naturalne substancje słodzące, które mimo tego, iż są znacznie słodsze niż biały cukier, w rozsądnych ilościach mają znikomy wpływ na glikemię diabetyka.